De Grootvader – onze eigen creatie met amaretto en whiskey! Deze cocktail is heerlijk om zo te drinken, maar als je ‘m een beetje wilt pimpen, is dat ook zeer eenvoudig om te doen! Maak er een sour van voor een extra frisse twist! In deze blog vertellen we je precies hoe je dat doet en wat je nodig hebt.
De Grootvader combineert het beste van twee klassiekers: whiskey en amaretto, allebei favorieten binnen de wereld van de sours. Maar waar komt deze heerlijke balans tussen zoet en zuur eigenlijk vandaan?
De oorsprong van de Whiskey Sour ligt bij zeevaarders die citroen en limoen meenamen om scheurbuik tegen te gaan. Ze ontdekten al snel dat de combinatie van citrus, whiskey en een beetje suiker niet alleen hielp om gezond te blijven, maar ook een frisse, houdbare drank opleverde voor de lange reizen. Zo ontstond een tijdloze cocktail, geliefd om zijn perfecte balans tussen zuur en zoet.
De Amaretto Sour heeft een andere, mysterieuze achtergrond. Amaretto zelf wordt vaak toegeschreven aan twee bekende Italiaanse families uit Saronno: de Lazzaroni en de Conti. De familie Lazzaroni beweert dat hun amaretto in 1851 werd ontwikkeld, geïnspireerd door een recept uit de 16e eeuw toen een lokale non een amandel- en kruidenlikeur creëerde voor de adel. De familie Conti houdt echter vol dat hún amaretto al in 1750 bestond, mogelijk met hulp van monniken uit de Abbey of Saronno. Beide verhalen geven de Italiaanse stad Saronno de eer als bakermat van deze amandelachtige likeur.
De Amaretto Sour ontstond later, toen barmannen in de Verenigde Staten ontdekten dat een scheutje citroensap de zoetheid van amaretto perfect in balans bracht. Het resultaat? Een verfrissende cocktail die de rijke Italiaanse geschiedenis in een nieuw jasje stak.
Door whiskey en amaretto te combineren in De Grootvader krijg je het beste van deze klassieke sours, met een heerlijke mix van robuust, zacht en verfrissend!
Deze heerlijke cocktail op jouw feest met barmannen die deze speciaal voor jou en je gasten maken?
In een gewone sour gaat vaak een scheut suikersiroop, maar omdat amaretto al lekker zoet is, laten we die liever achterwege. In plaats daarvan gebruiken we een theelepeltje van onze eigen kaneelsiroop, gemaakt met kaneel, kruidnagel en steranijs. Veel minder zoet dan suikersiroop, maar zoveel lekkerder en net dat beetje specialer. Perfect voor de koude herfstdagen!
Om het helemaal af te maken, druppelen we er wat Angostura Bitters bij en garneren we het met een schijfje citroen. En voilà: de ultieme herfstcocktail is geboren. Cheers!
Ingredienten:
Pak een whiskey glas en vul hem met ijs. Doe dan 60 ml Grootvader, een scheutje eiwit, een theelepel kaneelsiroop en sap van een halve limoen in een shaker en dry shake dit. Doe daarna een paar ijsklontjes erbij en shake dit nogmaals. Pak het whiskey glas en schenk dit in het glas door een zeef. Doe er een kaneelstokje bij en garneer met een paar druppels angstora bitter en een citroentje. En voilà, De Grootvader Sour.
info@develuwschebarmannen.nl
06-81070664, 06-13657370
Kvk: 91988896
Btw: NL865841883B01